Ve střevech se neustále pracuje na udržení rovnováhy mezi příznivými mikroorganismy a těmi škodlivými. Pokud pod tlakem nepříznivých vlivů ti nedobří vyhrávají nad dobrýma, pak můžeme mít zaděláno na různé problémy.
Hodně se zkoumá vliv mikrobioty na alergie, ekzémy a obecně zánětlivé a trávící potíže.
V minulém článku (naleznete zde >>> KLIK <<<)
jsme si pověděli, že až 80% naší imunity se nachází ve střevech.
Věta “Jsme to, co jíme” pak dává smysl ještě na další úrovni, že? 🙂 Někdy zapomínáme, že strava je pro tělo něco jako benzín pro auto. Pohonná hmota. Taky pokud se použije ta nevhodná tak se nám může zadřít motor.
Co ovliňuje náš střevní mikrobiom?
Co se týče mikrobiálního osídlení – určitý základ získáváme už od matky vaginálním porodem a poté hraje roli také výživa mateřským mlékem.
V knize pana Davida Freje – Zdravé střevo – jsem nejen že načerpala velmi zásadní informace, které vám dnes také díky němu uchopitelně co nejjednodušší cestou předám, ale také jsem zjistila, že než se miminkům ve střevním mikrobiomu rozšíří přátelské bakterie, tak jsou v podstatě bez ochrany proti infekcím.
Příroda to má však perfektně vymyšlené, přece by mláďata nenechala jen tak, napospas všem různým potvůrkám 🙂. Ochranu miminka dostávají skrze mateřské mléko, které obsahuje složené cukry.
Tyto složené cukry, neboli oligosacharidy jsou pro přátelské bakterie velmi důležitou živinou, díky které se můžou vesele rozmnožovat a chránit tak před přemnožením bakterií škodlivých.
Oligosacharidy navíc přímo chrání před toxickými bakteriemi! 🙂
Tak už asi chápete, proč se tak moc řeší, jestli maminka kojí nebo ne. Žádné umělé mléko, i když má na sobě napsáno tisíce reklamních tahů a informací o probioticích, nezvládne dítěti dát to, co jeho maminka, to je fakt.
Milá maminko.. pokud toto čtete a kojit nemůžete – to nevadí! Následující správná strava a vyhýbaní se chemickým látkám bude pro zdraví dostačující, nebojte 🙂.
U kojenců se pak postupně rychle rozšiřují bifidobakterie a laktobacily – vytvářejí kyselinu mléčnou a díky ní takzvaně dezinfikují střevní sliznici a dítě ochraňují.
Podávání antibiotik v těhotenství, císařský řez a umělá výživa je spojováno se zvýšeným rizikem imunitních onemocnění u dítěte
Samozřejmě, když to jde přirozeně, tak super, když nejde tak haleluja za výše uvedené! :). Já na svět přišla díky mamince císařovně a kojená jsem moc nebyla – od miminka do puberty jsem si s ekzémy a alergií celkem užila, ale jsem tady a to je hlavní, žejo!
Navíc jsem přišla na to, jak se z těch nekonečně bolavých, nekonečně se táhnoucích ekzémů dostat a to, co si přečtete v tomto článku je takovým základním pilířem. Tak nevěšte hlavu, jde se vyléčit i těsně před třicítkou – můj případ – a vsadím se, že i těsně před stovkou – tělo nechce být nemocné, a když mu odeberete věci škodlivé a dodáte ty hojivé, tak to půjde raz dva, fakticky 🙂.
V pozdějším věku náš mikrobiom neblaze ovlivňuje:
- chemické látky
- chemické léky, hlavně tedy antibiotika
- nadměrná hygiena – dezinfekce
- nadměrný příjem cukrů
- lepek
- nadměrný příjem mléčných výrobků
- geneticky modifikované potraviny
- vysoce průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem konzervantů, aromat, dochucovadel atd.
- masný průmysl, který pro krmení zvěře ve velkochovech běžně používá antibiotika a hormony (ukládající se v tkáních zvířat) – i touto cestou dochází k negativnímu ovlivnění našich střev, proto je důležité kupovat maso z biochovů
Všechny výše uvedené věci mohou pomaličku a nenápadně, nebo také velice rychle přispívat k tzv. dysbióze, což je porušení složení bakteriální střevní flóry – to vede k mnoha autoimunitním onemocněním a střevním zánětům .
To může vyústit v řadu potíží. Například formou zánětlivých procesů – alergií, zažívacích potíží, nízkou odolností (slabou imunitou) při běžných respiračních potížích (takzvaně nachlazení 5x ročně…), atd.
Jak si můžeme pomoci? 🙂
Je důležité aby léčba začala jemnou očistou, kdy dochází k odstranění nebezpečných toxinů z těla (tomu se plně věnuji v konzultacích (více informací a objednávkový systém naleznete TADYY :)).
Dále je podstatné vyeliminovat nebezpečné vlivy lepku, mléčných výrobků, cukru a průmyslově zpracovaných potravin (tedy dávat pozor na složení, protože – aromata, ochucovadla, konzervanty jsou opravdu škodlivé chemické látky).
Zároveň je potřeba zařadit hojivé potraviny formou ovoce, zeleniny a nejlépe také hojivé dlouhotažené vývary z masa a kostí (nejlépe z biochovů).
Velice doporučuji každé ráno zařadit řapíkatý celer, protože má opravdu neskutečné léčivé účinky:
- upravuje trávení tím, že obnovuje hladinu žaludeční kyseliny, je protizánětlivý
- čistí játra od všech patogenů, takže je antiseptický
- i když já ho chuťově bohužel opravdu moooc nemám ráda, tak jej sama do ranní rutiny 3x týdně zařazuji, protože spolu s dalšími důležitými kroky uvedenými v tomto článku a spolu s cílenou jemnou očistou těla (jejiž postup vám mohu předat na konzultaci) vedl k mému vyléčení nejen z ekzémů 🙂
- doporučuji knihu od Anthonyho Williama- Šťáva z řapíkatého celeru 🙂
- příprava je sice zdlouhavá, ale jednoduchá: omyté stonky řapíkatého celeru odšťavnit (a pak nejlépe i přecedit, důležité je aby byla odstraněná vláknina a nemíchat s ničím jiným. Také jej nestačí pouze rozmixovat, protože dochází k mnohonásobnému snížení účinků)
- ideální je připravit si šťávu do velké sklenice (cca alespoň 350 ml) a nalačno, nejépe ráno půl hodiny před snídaní vypít
Při potížích doporučuji také svému střevnímu mikrobiomu pomoci přijímáním probiotik, což jsou prospěšné mikroorganismy, které získáváme převážně z kvašených produktů – mléčných výrobků (kefír..)- mnoho lidí však trápí nesnášenlivost laktózy a nebo kvašené zeleniny (kimchi, zelí..).
- kimchi – je to korejské národní jídlo a připravuje se z nakládané a kvašené zeleniny, podobně tak nějak jako naše oblíbené kysané zelí 🙂
Probiotika
Jestliže máme nějaké zažívací, imunitní potíže či užíváme antibiotika- je důležité probiotika dodávat i formou kvalitních potravních doplňků.
Jejich bojovým úkolem je příznivě ovlivnit naše zdraví zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry.
Známé bakterie s probiotickým účinkem nepatří jen do skupiny bakterií mléčného kvašení (Bifidobacterium, Enterococcus, Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus..), řadí se k nim také kvasinky rodů Saccharomyces a Torulopsis a dálé také mikroorganismy, které žijí přímo v půdě (skupina bakterií Bacillus).
Bakteriální kmeny, které se používají do probiotických potravních doplňků, musí splňovat určité požadavky. Samozřejmě nejdůležitější je zdravotní nezávadnost a to, aby nebyly patogenní. Dále musí být dostatečně odolné, aby se v průběhu zpracovávání nepoškodily.
Také je důležité, aby při užívání prošly naším trávícím traktem bez poškození žaludeční kyselinou a žlučí – musí se přichytit na epitelových střevních buňkách a dále na nich růst. A hlavně. Hlavně musí mít přínivý vliv na naše zdraví, žejo 🙂.
Spousta výrobců například v mlékárenském průmyslu uvádí, že jejich produkty obsahují přidaná probiotika. Pan Finn Holm, který sleduje mezinárodní výzkum a zabývá se evidencí nabízených výrobků uvádí, že v tyto produkty obsahují probiotika, která jsou ale z větší části zničena, než se vůbec může projevit jejich příznivý vliv.
Většina dochucovaných produktů obsahuje příliš malé množství bakteriálních kmenů, avšak naopak příliš moc škodlivého cukru. Pan Finn říká, že některé probiotické preparáty obsahují menší množství bakterií, než jaké uvádí.
To samé se bohužel děje i u potravních doplňků. Nedávno mi kolegyně v lékárně říkala, že viděla výsledky nějakých testů a nejmenované probiotika, jenž mají u nás snad nejvyšší prodejnost, obsahovaly mnohem méně prospěšných bakterií, než jak to u nich výrobce deklaroval.
Které probiotika nejraději doporučuji? 🙂
Nejvíce se mi líbí ty od značky Smidge. Já vím, cena je u nich závratná, ale co bychom pro sebe neudělali, žejo? Zdraví ovlivňuje veškeré aspekty našeho života.
U probiotik totiž hodně záleží nejen na použitých kmenech bakterií, ale i způsobu výroby. Mnoho výrobců bohužel využívá ustanovení zákona, který u potravních doplňků kontroluje pouze bezpečnost, nikoli účinnost.
Navíc obsahují jako třešničku na dortu „nedobré“ pomocné látky – což jsem ještě doposud nepochopila, proč.. Jasně, vím že pomocné látky slouží jako plnidlo, upravuji barvu, chuť atakdále, ale v těch tobolkách je to prostě naprosto zbytečné a naše tělo tyto látky zatěžují.
Většina probiotik v lékárnách jsou dle mého názoru sice levnější, ale taky méně kvalitní a efekt se bohužel nemusí projevit.
Smidge sensitive - probiotika v prášku
Informace od výrobce 🙂
Smidge® je vysoce koncentrovaný doplněk stravy o vysoké kvalitě, proto k zajištění jeho účinků stačí podání velmi malého množství. U dětí jakéhokoliv věku doporučujeme začít jen s pár zrníčky a postupně navyšovat (co 2-3 dny). U citlivých jedinců a dětí blížících se věku 5 let možno užívat Smidge Infant Powder.
- Silný, lyofilizovaný a čistý produkt bez alergenů, s ideální kombinací bakterií
- Obsahuje 8 kmenů zdraví prospěšných bakterií, které se přirozeně vyskytují v zažívacím traktu a mají dostatečnou schopnost kolonizovat střevo (L. plantarum, L. gasseri, L. salivarius, B. bifidum, B. breve, B. infantis, B. longum, B. lactis).
- Neobsahuje žádné kmeny, které produkují D-laktát. Neobsahuje Streptococcus thermophilus ani žádné kmeny tvořící spory (např. bakterie půdy), či bakterie způsobující histaminovou intoleranci.
- Bez obsahu inulinu, maltodextrinu nebo rostlinné vlákniny, běžných aditiv jako je stearát hořečnatý, oxid křemičitý, nebo silice. (moje pozn.: takže bez jakýchkoli zbytečných, zatěžujících pomocných látek! :))
- Obsahuje 3 miliardy CFU v dávce.
- Všechny kmeny se pěstují na kultuře neobsahující mléčné, sójové médium. Jsou pěstovány na vegetariánské kultuře bez GMO a pro zajištění co největšího účinku byly sušeny mrazem.
- Všechny kmeny byly pečlivě vědecky prozkoumány a zdokumentovány.
- Produkty Smidge jsou pravidelně testovány na účinnost, čistotu a výživovou hodnotu. Mezi tyto nezávislé testy patří test na těžké kovy, analýza mikrobiomu, analýza účinnosti a další.
- Certifikovány American Type Culture Collection (ATCC).
Já tedy zvolila tyto a nedám na ně dopustit. Toto balení sice stojí skoro 3 tisíce, ale vydrží opravdu dlouho, obsahuje velké množství dávek. Takže vlastně když to přepočítáte, tak to tak velký rozdíl oproti těm, které se dají běžně sehnat v lékárně není. Protože v lékárně běžně stojí balení na měsíc kolem 300,- a kvalita i účinnost jsou úplně někde jinde 🙂.
Manžel bohužel musel podstoupit několikanásobnou antibiotickou kúru (která ovšem nezabrala, zachránila nás až biorezonance, o tom si povíme někdy příště 🙂). To vedlo k absolutnímu oslabení imunity. Manžel byl do té doby nemocný cca jednou za 10 let. Po antibioticích, které mu neskutečně oslabily imunitu ve střevech byl nemocný každý měsíc.
Konkrétně díky těmto probiotikům a dalším postupům jsem ho dala „dohromady“ 🙂.
Pravidelně tyto probiotika doporučuji také na svém instagramu a nene… Nemám žádnou spolupráci, kvůli které bych to dělala. Miluji však zpětné zprávy lidí, že konečně něco zabralo na bolesti bříška, či opakované nachlazení. Své poslání já prostě miluju! 🌞
Jsem diplomovaná farmaceutická asistentka (laborantka). Tomu předcházelo povolání zdravotní sestry a v dětství tvoření lektvarů z hlíny, vody, bylinek – celou svou duší odjakživa zdravotnicí jsem 🙂
Miluji alchymii propojování informací z farmacie, kouzelného světa bylin, netoxického životního stylu, zdravé stravy i alternativních směrů a lidem na cestě ke zdraví pomáhat. Více o mně najdete tady 🙂
Dobry den Petro, dekuji za Vas uzasny dalsi prispevek. Prave jsem doposlouchala Vas podcast s Janinou a opravdu Vam moc fandim a dekuji Vam. Chtela jsem se zeptat, zda nahodou nemate nejake favority co se prebiotik tyce. Probiotika jste jiz uvedla, ale tim ze manzelove mikroflora je po letech a letech uzivani antibiotik urcit ‚vybilelna‘ potrebujeme je nejdrive do tela dostat a potom je zacit ‚krmit‘ Tesime se za jakokouliv informaci. Dekuji a preji krasne leto. Pavlina Gray pavlina@crystle.co.uk
Krásný den Pavli, děkuju moc za milá slova :). Prebiotika je důležité taky získávat hlavně ze stravy, ale co se doplňků týče tak se mi zatím nejvíc líbí Prebiotic Complex od Brainmax 🙂
Dobrý den, Peti, doporučila byste tato probiotika prosím i těhotným? Prozatím miminko nečekám, snad na sebe ale nenechá dlouho čekat. 🙂
Moc děkuji za odpověď a za Vaše příspěvky, pro radu si vždy „jdu“ nejdříve za Vámi. 🙂 R.
Krásný den, líbí se mi Viridian Mother and Baby, ale celkově probiotika doporučuji (nejen během těhotenství) jen při potížích s imunitou, zažíváním nebo pokožkou či před koncem těhotenství v rámci péče a jinak se zaměřit hlavně na stravu. Super jsou Wild and Coco produkty – každou chvilku od nich kupuji kefíry a jogurty :). Rádo se děje :)..
Dobrý den, měla byste prosím doporučení na probiotika pro děti (od 3 let)? Děkuji K.Č.
Krásný den, doporučuji Smidge infant a celkově probiotika doporučuji hlavně pokud jsou nějaké potíže (imunitní, zažívací), preventivně za mne netřeba – důležité je si hlídat stravu 🙂
Hezký den, jako dlouho se doporučuje probiotika brát při akutních potíží a jak dlouho je nutné je brát jako prevenci před dovolenou apod. nebo při atb.? Děkuju.
Krásný den, osobně doporučuji brát při potížích např imunitního charakteru max. půl roku a jako prevenci před dovolenou nejlépe alespoň cca 3 týdny před. Při a po antibioticích ještě nejlépe měsíc 🙂