Netoxicky ke zdraví

Kolagen: proč je důležitý a které doplňky doporučuji

Dva roky zpátky začalo tatínka trápit koleno. Byl po operacích, já se snažila pomoci a přinesla z lékárny klasický Alavis – zdál se mi složením jakžtakž oproti jiným kloubním přípravkům obsahujících obrovský množství zatěžujících pomocných látek. Užíval to rok a efekt byl nulový.

Na Vánoce jsem mu pořídila WoldoHealth kolagen. V únoru hlásil zlepšení a v březnu že chce další, protože se mu to nádherně zklidnilo. Pak pracoval na zahradě jedna radost a to do tý doby sotva chodil :). 

Takže ahaaa – říkala jsem si – ani zde se nemůžu spolehnout na klasický komerční… Ale proč? Jak je to možný? Vždyť hydrolyzovaný kolagen jako kolagen ne? 

Pak jsem narazila na adamraw.cz,  kde ve svém článku pod kolagenem uvádí toto: Je z grass fed (pastveného) hovězího od opravdu kvalitních zdravých zvířat. Je bez chemie. Je neskutečně dobře rozpustný kvůli dražší formě hydrolyzace.Levné varianty kolagenu jsou extra levné většinou proto, že se používá nejlevnější forma hydrolyzace a defakto odpadní části nezdravých zvířat z velkochovů. Výsledkem je pak produkt, který velmi pění a vytváří hrudky a kousky a někdy má i nepříjemnou vůni a chuť. 

– Děkuju Adame. Naprostý smysl mi to dávalo. Sama se o tyhle věci zajimám roky, přesto toto mě tehdy nenapadlo a dovedlo mě to ke zkoumání dál. Vždycky jsem řešila složení – vstřebatelnost, pomocné látky atd, ale tehdy nenapadlo mě řešit i zdroj. Přitom na tom záleží v úplně stejným měřítku.

Hledala jsem dál a vyzkoumala toto:

Za mě top nejlepší výrobci nejúčinnějších kolagenů jsou: Planet Paleo, WoldoHealth, Great Lakes – a ono už je pak jedno od koho to zvolíte řekla bych. Všichni mají dokonalý zdroje – zdravá zvířata z volně pasoucích chovů, trávou se krmících (Planet Paleo má přímo certifikát).

Já osobně volím WoldoHealth kvůli ceně – kvalita se mi líbí a účinky mě dokonale přesvědčily také u mých klientek v kombinaci s další léčbou. Stojím za touto trojkou díky procesu VÝROBY, ZDROJI aaaa také díky tomu, že do svých produktů nepřidávají umělá aromata a další zatěžující látky. (Planet Paleo pure také ne, jiné verze mají i přírodní aroma, které já nevolím).

Všechny naleznete na www.puravia.cz kde na celý nákup díky spolupráci platí dlouhodobý slevový kód: lekarnice (sama jsem si je tam kupovala dávno předtím, než nám spolupráce vyplynula :)).

Teď už si ale pojďme o něm povědět trošku něco více :).

KOLAGEN a jeho důležitost

Kolagen je jednou z nejvíce se vyskytujících bílkovin v těle a zároveň základním stavebním kamenem všech pojivových tkání. Tvoří cca 30% všech bílkovin a 10% celkové tělesné hmotnosti. 

Skládá se z mnoha pro tělo velmi důležitých aminokyselin – největší zastoupení má glycin, prolin a hydroxyprolin.

Tyto aminokyseliny získáváme z jídla, nejen to je důvod, proč dbát na dostatečnou výživu (a vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám).

Nejvyšší obsah těchto aminokyselin se nachází v živočišných zdrojích – nejjednodušší cestou jak je tělu přirozeně dodat je vývar z masa/kostí/kůže. 

 

Kolagen si můžeme představit jako lepidlo, které drží celé tělo pohromadě. Má zásadní vliv na funkci celého těla – ovlivňuje pevnost a pružnost všech vazů, šlach, kostí, kloubů a také kůže, vlasů, nehtů. Podporuje správnou činnost srdce i zažívacího ústrojí. Orgánům zajišťuje hydrataci a ochranu. 

Suplementace kolagenem zlepšuje elasticitu a celkovou funkci pokožky, stejně tak  snižuje bolest a zánět kloubů.

A hlavně velmi podporuje kostní minerální hustotu, což je opravdu důležité nejen při menopauze, kdy dochází k úbytku. (Vše studiemi potvrzeno, zdroje na konci příspěvku). 

 

Lepek a kasein dráždí sliznici střeva. Sliznice střeva vlivem alergenů a  následkem zánětu ztrácí těsná spojení a propouští toxické molekuly. Kolagen posiluje střevní sliznici. Uvařený kolagen se stává želatinou, obnovující zdravou střevní sliznici. Kolagen obsahuje aminokyseliny prolin a glycin, podporující zdravé střevo.” – MuDr. Frej

Tělo si kolagen tvoří samo z aminokyselin, které získáváme stravou a k tomu potřebuje dostatek vitamínu C. Je to jen jeden z mnoha důvodů, proč je důležité kvalitní přírodní zdroj vitamínu C doplňovat (opět ať už stravou či doplňky). Se zvyšujícím věkem tato schopnost vlastní tvorby kolagenu klesá.

Kdy jej tedy doporučuji užívat? 🙂

  • pokud nemáte dostatečný příjem ve stravě
  • trápí vás bolesti kloubů, svalů
  • jste po úrazu či operaci
  • při zvýšeném vypadávání vlasů, lámavosti nehtů 
  • při potížích se spánkem (aminokyselina glycin podporuje spánek)
  • osobně doporučuji i při kožních potížích
  • prevence a při vzniku syndromu zvýšené propustnosti střeva a s tím spojené zdravotní potíže

S jakou formou kolagenu se nejčastěji setkáváme?

  1. Kolagen = enzymaticky hydrolyzovaný kolagen = kolagenní peptidy – ideální pro potravní doplňky, rozpouští se ve studené vodě
  2. Želatina = vařením získaný kolagen – rozpouští se v teplé vodě – ideální pro tvoření radostí v kuchyni, tvorbu například želatinových medvídků pro děti apod – je to “to” co vidíte, když vaříte vývar 🙂

Obsah aminokyselin by měl být stejný, můžete tyto formy klidně krásně střídat 🙂

Zdroj kolagenu

Získává se nejčastěji z kůže hovězí (ale také z kostí..) a z kůže + šupin ryb. 

  1. Hovězí kolagen = první volba pro celkovou podporu těla – klouby, šlachy, vazy, vlasy, střevní mikrobiom.  Má vyšší molekulární hmotnost a vysoký obsah prolinu, hydroxyprolinu a glycinu, které mají vliv také na tvorbu kreatinu, který podporuje svaly. Tento vidím jako ideální, pokud chcete “řešit” tělo celkově.
  2. Rybí (mořský) kolagen = první volba pro pokožku – pevnost, pružnost, antiage efekt. Obsahuje menší množství prolinu a hydroxyprolinu, než kolagen ze savců a má nižší molekulární hmotnost – díky tomu je o něco lépe vstřebatelný a dokonale využitelný pro pleť, avšak účinek na klouby je nižší.

Naše tělo obsahuje několik typů kolagenů rozděleno dle typů, ale do tohoto příspěvku jsou za mě postačující uvedené info 🙂

Osobně volím pouze tyto výrobce: Planet Paleo, WoldoHealth, Great Lakes. 

Proč? 🙂 Kvalitní zdroj – z volně pasoucích se zvířat, kvalitní proces výroby, bez obsahu zatěžujících pomocných látek (aromat atd) a mám jejich účinky ověřené na tatínkovi, sobě i spoustě klientek, zatímco jiné se mi neosvědčily (než jsem je objevila, různé jsem zkoušela). 

Dle mého názoru je důležité pravidelně dostávat do těla hořčík, vitamín C a kolagen. Samozřejmě pokud máte dostatečný příjem ze stravy tak je to ideální, pokud se to však nedaří, pak tyto produkty doporučuji zařazovat pravidelně formou potravního doplňku z kvalitních zdrojů. Sama užívám hořčík denně a kolagen s vitamínem C (vždy užívat naráz) v opakujících se kúrách :).

 

2 názory na “Kolagen: proč je důležitý a které doplňky doporučuji”

  1. Dobrý den, v časopise Téma ze 3.11. je zajímavý článek o betaglukanech (RNDr. V.Větvička). Prosím o Vaše zkušenosti s touto přírodní látkou, zdá se být pro naše tělo důležitá. Moc děkuji za Vaše cenné komplexní, vysvětlující informace. Jako učitelka v MŠ, jsem vám moc vděčná, že můžu využívat vašich rad a koupit si přípravky, které pomáhají. S pozdravem. Lenka Hůnová, Protivín

    1. Petra Zehnálková

      Krásný den, já nedám na betaglukany dopustit. Již jsem na Instagramu k tomuto tématu dělala příspěvek (tady to moc nestíhám, články se vytvářejí bohužel mnohem déle, ale dojde k tomu) . Velmi doporučuji firmu Mycomedica :).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *